Etkinlik Genel

Yeşil Ekonomi Konferansı

Yeşil Ekonomi Konferansı

Hakkında:

6. Yeşil Ekonomi Konferansı – De-Growth

Avrupa Yeşil Vakfı ve Heinrich Böll Sitftung Derneği Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediğimiz altıncı Yeşil Ekonomi Konferansı, 19 Aralık 2015’de Cezayir Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Mevcut küresel ekonomik sistemin yetersizliklerinden kaynaklanan, insanlığın bugün karşı karşıya kaldığı krizin cevabı olarak küçülme ve küçülen bir ekonomik modele doğru geçiş önerilerinin tartışıldığı konferans iki bölüm olarak gerçekleştirildi. İlk bölümde “Degrowth” (Büyümeme) kavramı, başlangıcı ve gelişmesi üzerine bilgilendirme, ikinci bölümde ise büyüme ötesi topluma geçiş stratejileri üzerine konuşma ve tartışmalar yapıldı.

Düzenlenen bu konferansın yoksulluğa, artan eşitliksizliğe, doğa kaybına, her derde deva olarak ekonomik büyümeyi öne süren mevcut iş modelleri ile yola devam etmemizin mümkün olamadığı gerçeğini kabullenerek, “öze dair olanları göze gösterebilmek için provokatif bir araç” olarak tanımlanabilecek degrowth (küçülme & büyümeme) kavramının, gerek iktisadi gerekse politik tartışmalara bir başlangıç olduğuna inanıyoruz.

7. Yeşil Ekonomi Konferansı – İklim Finansmanı

Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği ortaklığında düzenlenen 7. Yeşil Ekonomi Konferansı, İklim Finansmanı başlığında 26 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

Konferansta, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum ve azaltım önlemleri alabilmeleri için UNFCCC ((Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) altında gelişmiş ülke olarak tanımlanan ülkeler tarafından mobilize edilen finansal kaynakları tanımlayan iklim finansmanı konusunda bilgi paylaşımı ve tartışmalar yapıldı.  İklim finansmanının ne kadar dönüştürücü olacağı ve 1992 yılında UNFCCC çerçevesinden kabul edilen Ek II ülkeleri iklim değişikliğine uyum ve emisyon azaltımı için yetersiz olan finansal kaynaklarını nasıl geliştirebileceği, iklim finansmanının dağıtılmasında yer alan aktörlerin rolleri ve iklim finansmanının etkin kullanımı için politika önerileri konferansta tartışılan başlıklardı.

Oxford Üniversitesi’nden Benito Müller’in sunumunda yetki devri kavramından hareket ederek, iklim değişikliği ile mücadelede aktarılan fonların nasıl, kim için ve ne kadar kullanılacağının demokratikleşmesi gerektiği, bunun için de halkın karar sürecine katılımı ve denetiminin yapılması gerekliliğinden bahsetti.

Heinrich Böll Washington Ofisi’nden Liana Schalatek ise sunumunda Yeşil İklim Fonu’nu ve Türkiye’nin statüsünü anlattı. Schalatek, fosil yakıtlara verilen teşviklerin yanında küçük bir meblağ olarak kalsa da 2016 yılında 1.2 milyar dolarlık 19 projeyi kabul etmiş ve %55 oranında uyum finansmanı sağlamış Fon’un umut vadettiğinden bahsetti. Fon kapsamında olan yerindenlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi ilkelerin iklim değişikliği alanında yenilikçi ve demokratik bir politika yapılanmasına gidilmesinde önemli olduğundan bahsedildi.

360S’den Kerem Okumuş ise iklim finansmanına finans sektöründeki değişim ve yönelimleri Yeşil fonlar, bonolar, tahviller üzerinden anlattı.

İklim mücadelesi ve kampanyacılık konusunda Avrupa Yeşiller Partisi’nin yürüttüğü “divestment”  yani “yatırımı geri çekme” kampanyası parti üye ilişkileri sorumlusu Vesna Jusup tarafından anlatıldı.

8. Yeşil Ekonomi Konferansı – Yenilenebilir Enerji Finansmanı

Yeşil Düşünce Derneği, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Troya Çevre Derneği ortaklığıyla düzenlenen 8. Yeşil Ekonomi Konferansı 24 Nisan Salı günü Yenilenebilir Enerji Finansmanı başlığıyla Cezayir toplantı salonunda gerçekleşti.

Konferansın ilk bölümünde Avrupa’dan gelen konuklarla Avrupa’da yenilenebilir enerjinin finansmanına dair durum ve iyi uygulama örnekleri konuşuldu. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Begüm Özkaynak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ilk sözü REScoop’tan Daan Creupelandt alarak yenilenebilir enerji finansman modelleri ve yaratıcı yatırım örnekleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, kamu binalarındaki enerji verimliliği yenilemeleri için başarılı yenilikçi finansman modellerinin desteklenmesine ve çoğaltılmasına odaklanan CITYnvest Projesi ile oluşturulan yenilenebilir enerji finansmanı yatırımı modelleri hakkında bilgi verildi. Creupelandt ayrıca, Enerji Performans Sözleşmesi (EPC), Üçüncü Taraf Finansmanı (TPF), döner sermayeler, kooperatifler ve diğerlerine dayanan modellerinin detaylarını anlattı.

Daha sonra söz alan Belçika’nın Think Tank Oikos kuruluşundan Dirk Holemans enerji demokrasisi ve finansmanı üzerine konuştu. Merkezi ve nükleer temelli enerji üretimine karşı bir alternatif olarak yenilenebilir enerji üretiminin Avrupa’da yaygınlaşması ve Ghent şehrinde yerel otoritenin, yerel şirketlerin, enerji kooperatiflerinin ve yurttaşların katılımıyla hayata geçen yenilenebilir enerji üretim-tüketim modeli hakkında bilgi verdi.

Danimarkalı kuruluş Nordisk Folkecenter temsilcisi Daniele Pagani, Danimarka’daki kooperatifleri ve iyi örnekleri anlatan sunumunda Danimarka’da finans ve yenilenebilir enerji yatırımlarının nasıl işlediğini anlattı. Yine Belçika’lı kuruluş REScoop’un temsilcilerinden Stanislas d’Herbemont enerji kooperatifleri için enerji katma değeri üzerine yaptığı sunumda enerji kooperatiflerinin kuruluş amaçlarından en önemlisinin az ve öz tüketime dayandığının altını çizdi. Oturumun son konuşmasını Nordisk Folkecenter’dan Kardelen Afrodit Adsal gerçekleştirdi. Adsal yenilenebilir enerji yatırımları için Avrupa’daki iyi uygulamalar ve öz finansman kavramı üzerinde durdu.

Verilen yemek arasının ardından gerçekleşen ikinci oturum sadece kadınlardan oluşan Troya Enerji Kooperatifi’nden Avukat Derya Nazan Ünverir’in moderatörlüğünde başladı. 

Bu oturumda ise ilk sözü GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu alarak Türkiye’de yenilenebilir enerjinin önündeki fırsatları, engelleri ve alternatifleri anlattı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar kömür teşviklerinin kaldırılması ve karbon vergisi alınması halinde yapılan bir senaryoda 2040 yılında milli gelirde %7’lik bir artış olacağından ve yenilenebilir enerji payının %60 olacağından bahsetti. SHURA Energy’den Dr. Değer Saygın Türkiye’de yenilenebilir enerjide elektrik üretim teknolojilerinin 2026’ya kadar olası yatırım potansiyelleri üzerinde durdu. Türkiye Sürüdürülebilir Enerji Finansman programı (TurSEFF) İş Geliştirme Müdürü Dr. Asuman Sönmez ise yaptığı sunumda TurSEFF yenilenebilir enerji yatırımlarını anlattı. Oturumun son konuşmacısı Kredi Garanti Fonu İkitelli İstanbul Şube Müdürü Murat Gökçe idi. Gökçe sunumunda KOBİ’lerin finansal eğitim araçlarından bahsetti.

8. Yeşil Ekonomi Konferansı konukların soru ve öneriyle son buldu.

9. Yeşil Ekonomi Konferansı

10. Yeşil Ekonomi Konferansı

İlgili görsel:

6. Yeşil Ekonomi Konferansı

7. Yeşil Ekonomi Konferansı

8. Yeşil Ekonomi Konferansı

9. Yeşil Ekonomi Konferansı

Proje Paydaşları

Heinrich Böll Siftung Derneği

Başlangıç ve Bitiş Tarihi

6. Yeşil Ekonomi Koferansı – 19 Aralık 2015

7. Yeşil Ekonomi Konferansı – 26 Kasım 2016

8. Yeşil Ekonomi Konferansı – 24 Nisan 2017

Yer ve Lokasyon

Cezayir Toplantı Salonu

Kayıt Formu