Eski Duyuru / Haber

EPDK’nın Yönetmelik Değişikliklerine Yönelik Bilgi Notu Yayımlandı!

Yeşil Düşünce Derneği olarak yeşil politikanın doğrudan demokrasi ve hiyerarşisizlik ilkeleri doğrultusunda ülkemizde enerji demokrasisinin ve enerjide dağıtıklaşmanın güvence altına alındığı bir vizyonu paylaşıyoruz. Enerji demokrasisinin araçlarından biri olarak yenilenebilir enerji kooperatifleri doğru bir planlamayla vatandaşların yönetime doğrudan katılmasının, iklim krizine ve hava kirliliğine karşı eyleme geçmesinin önünü açabilir. Bununla birlikte yenilenebilir enerji teknolojilerinin merkezi olmayan yapıları sayesinde dağıtım ve iletim kayıplarında azaltım, tüketici refahında artış, kırsal alanlarda ekonomik değer yaratılması ve büyük kentlere olan göçlerin önlenmesi gibi kooperatiflerin getireceği pek çok eş faydadan da söz etmek mümkün. Bu bağlamda uzun erimli faaliyetlerimizin bir parçası olarak yenilenebilir enerji kooperatiflerinin mevzuattan kaynaklanan sorunlarının giderilmesi için hazırladığımız bilgi notunu ve EPDK’nın yönetmelik değişikliklerine yönelik hazırladığımız görüşü kamuoyuyla paylaşmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz.

GİRİŞ

Geçtiğimiz günlerde EPDK kendi web sitesi üzerinden yetkisi dahilinde olan bazı yönetmelikleri kamuoyu görüşüne açtı. Bu yönetmelikler arasında yenilenebilir enerji kooperatiflerinin işlevselliğini sağlayan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi” yönetmeliği de bulunmakta. İlgili yönetmelik ilk olarak 2013 yılında gündeme gelmiş sonrasında 2016 yılındaki kooperatifler için olumlu ama yetersiz değişikliklerle bu alanda bir hareketlenmeye neden olmuştur. Yönetmelikte 2019 yılında yapılan değişiklikle kooperatiflerin önü birçok açıdan kapatılmış ve 2016’dan sonra başlayan hareket mecburi bir duraklama dönemi yaşamıştır. Bahsedilen hareketlenme döneminde 40 civarı kooperatif kurulmuş olup bunlardan sadece iki tanesi faaliyetleri açısından aktifleşebilmiştir.

Bu bilgi notu yönetmelik değişikliklerinde kooperatiflerin önünün açılması için EPDK’ya bildirilecek görüşün temelinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması için hazırlanmıştır. İlerleyen bölümlerde sırasıyla konuyla ilgili madde, madde kapsamında uygun düştüğü ölçüde sorunlar ve yapılması gerekenler, değişiklik taslağı, mevcut sorunlar bunlara bağlı olarak talep edebileceklerimiz ve dayanaklarımız hakkında bilgi verilecektir.

Bir yanıt yazın