Duyuru / Haber

BM Özel Raportörü Başkut Tunçak İstanbul’daydı

Birleşmiş Milletler (BM) Tehlikeli Atıklar ve İnsan Hakları Özel Raportörü Başkut Tunçak, Yeşil Düşünce Derneği ve Raoul Wallenberg Enstitüsü’nin düzenlediği bir toplantı kapsamında Türkiye’de halk sağlığı, çevre sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği, çevre hakkı ve çevre hukuku alanlarında faaliyet gösteren kurum ve kişiler ile buluştu.

İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Ümit Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı toplantının açılışında Başkut Tunçak çalışma alanları olan kimyasal atıklar, insan hakları, çevre hakkı ve hukuku konularında güncel araştırma ve raporlar hakkında bilgi verdi.

Tunçak’ın sunumunun ardından kurum temsilcileri ile Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği, halk sağlığı, çevre hakkı ve çevre hukuku alanlarında yaşanan sorunlara dair görüşlerini paylaştılar.

Sorulan sorular arasında öne çıkan vurgu raportörlük görevinin yaptırım gücü üzerineydi. Zehirli maddeler ve insan hakları konusunda kendisine yansıtılan vakalar özelinde hükümet ve şirketlerden bilgi almak için mektuplar gönderdiğini söyleyen Tunçak, bunun aynı zamanda bir evrak kaydı oluşturduğunu ve söz konusu ülkenin BM Evrensel Periyodik İncelemesinde göz önünde bulundurulduğunu ekledi. Tunçak, aynı zamanda raportör görevinin vakalara dair basın açıklamaları yapmasına imkân verdiğini ve bunun toksik kirlenme ve insan hakları sorunları hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmakta etkili olduğunu, gerek vatandaşlar gerekse düşen itibar ve hisse fiyatlarıyla şirketlerin hissedarlarından gelen baskının etkili olduğunu söyledi. Tunçak, bu nedenle raportör olarak, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarını toksik kirlilik vakalarını kendisine yansıtmaya teşvik ettiğini vurguladı. İlgili konular e-posta yoluyla ya da web sitesi üzerinden basit bir şekilde raportörlüğe iletilebiliyor.

Başkut Tunçak, vakalar özelinde hareket etmenin yanı sıra, genellikle söz konusu ülkeden bir çağrı yapılması üzerine olmak üzere ülkeleri kapsamlı bir durum raporlaması için ziyaret edebildiğini de ekledi.

Toplantıya Greenpeace, TEMA, Türk Toraks Derneği, Yuva Derneği, DİSK, İDA Dayanışma Derneği, HEAL, Heinrich Böll Sitftung Derneği, DOSAB Platformu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Tabipler Birliği, Çevre İçin Hekimler Derneği, EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), İMUD Meslek Hastalıkları Derneği ve Temiz Gelecek Derneği temsilcileri katıldı.

 

Fotoğraflar için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın