Duyuru / Haber, Yeşil Ekonomi Konferansları

11. Yeşil Ekonomi Konferansı Politika Notu Yayımlandı!

Yeşil Düşünce Derneği ve Heinrich Böll Vakfı ortaklığında düzenlenen Yeşil Ekonomi Konferansı’nın 11.’si “Yeşil Dönüşüm: Gezegen, Toplum, Ekonomi” için son şans teması ile 26 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Konferans’ta Yeşil Yeni Düzen’in Türkiye için neden bir zorunluluk olduğu ve dönüşümün nasıl olması gerektiği Avrupa deneyimlerini de içeren sunumlar üzerinden gündeme getirildi. Yerli ve yabancı konuşmacıların yer aldığı Konferans 3 oturumda gerçekleşti.

“Yeşil Dönüşüm / Yeşil İyileşme” neden şart? başlıklı ilk bölümde, Avrupa Parlamentosu milletvekili Sergey Lagodinsky’nin “Avrupa’nın Yeşil Dönüşümüne Dair Deneyimler ve Türkiye İçin Olası Öneriler” ve TEPAV’dan Güven Sak’ın “Türkiye’de Yeşil Yeni Düzenin Çerçevesi ve Sunacağı Fırsatlar” başlıklı sunumları ile yeşil dönüşümün Türkiye için taşıdığı önem, temel ekonomi kuramları ve Avrupa Birliği (AB) deneyimleri ışığında değerlendirildi.

“Nasıl Bir Dönüşüm?” başlıklı ikinci bölümde Corinna Zierold (IndustriALL European Trade Union) “Uluslararası Emek Hareketi Perspektifinden Adil Dönüşüm”, Özlem Katısöz (CAN Europe) “İklim Hareketi Perspektifinden Adil Dönüşüm”, Eyüp Özer (Birleşik Metal-İş Sendikası) “Türkiye Özelinde Emek Hareketi Açısından Adil Dönüşüm” başlıklı sunumları ile yeşil dönüşümün emek dünyası üzerindeki olası etkileri ve dönüşümün ne tür politikalarla adil biçimde gerçekleştirilebileceği tartışıldı.

Konferansın üçüncü bölümünde ise bu konularda çalışan genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk kez yapılmış bildiri çağrısına gelen çalışmalardan oluşan oturumda “Avrupa Yeşil Mutabakatının Türkiye Ekonomisine Etkileri”, “İklim Krizinin Çalışma Yaşamına Etkileri ve Maden İşçilerinin Adil Geçişe Bakışları”, “Yeşil Ekonomi Bağlamında Gıda Üretimi ve Gıda Kayıpları” başlıklarında çalışmalar sunuldu.

Bu politika notu oturumlardaki ana tartışma hatlarını üç bölümde özetlemiştir. Birinci bölümde gezegenin içinde bulunduğu durumdan yola çıkarak, Yeşil Dönüşüm’ün neden bir zorunluluk olduğu, güncel gelişmeler ve tartışmalar ışığında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde oturumlardaki sunumlar ve tartışmalar ekseninde, Yeşil Dönüşüm ve Adil Geçiş, Avrupa’daki gelişmelerin Türkiye üzerindeki beklenen etkileri ve Türkiye için avantajları ile emek ve iklim hareketlerinin ortaklaşa bir bilinç içerisinde gezegen ve dolayısıyla insanlık için yapabilecekleri gündeme getirilmiştir. Son bölümde ise konferans sonrası bir çıktı niteliği taşıması planlanan politika önerileri sunulmuştur.

Politika Notunu buradan okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın