Umudun Yeri Yeşil Şehirler

Pandemi şartlarında ortaya çıkan ihtiyaçlar bir kez daha yaşanabilir şehirlerin önemini gösterdi. Bu süreçte;

Ulaşılabilir, konforlu ve herkes için planlanmış yeşil alanlar,
Bisiklet ve yaya olarak erişilebilir şehirler,
Konforlu, iklim dostu ve temiz toplu taşıma araçları,
Sosyal destek ve dayanışma olanaklarının varlığını gösteren bir şehir yönetimi

Yeşil şehirler için öne çıkan ihtiyaçlar oldu. Birçok şehirde ise bu imkanların bir kısmı sağlansa bile sürdürülebilir ve standart bir çerçevede yönetişim planına yerleştirilemiyor.

Ancak ilham verici uygulamalar bazı şehirleri daha yaşanabilir kılıyor. Umudun Yeri Yeşil Şehirler Projesi ile Avrupa’daki farklı kentlerde yeşil derneklerle beraber sürdürülebilir ve yeşil şehir yönetimleri ve ilgili politikalar konusunda deneyimleri ve ihtiyaçları derleyerek bilgi ve politikalara erişimi mümkün kılacak güçlü bir iletişim ağı ve dayanışma ağı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmada, şehrin aktörlerinin şehir politikalarında etkin ve görünür kılınması ise en büyük hedeflerimizden birisini oluşturuyor.

Bu kapsamda GEF tarafından Türkiye’de Yeşil Düşünce Derneği’nin desteği ile yürütülen bu projede aşağıdaki etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

Yeşil şehirler için çalıştaylar:
İstanbul özelinde yeşil ve sürdürülebilir kent politikalarına dair veri ve göstergelere erişim ile görünür ve etkili yeşil politikaların katılımcı pratiklerle oluşturulması için İBB ve Kent aktörlerinden oluşan küçük bir odak grup ile tarama ve çözüm önerileri olmak üzere ardıl iki çalıştay gerçekleştirilecek. Çalıştay sonuçları raporlanarak kamuoyu ile paylaşılacak.

Proje Paydaşları

Avrupa Yeşil Vakfı (Green European Foundation-GEF)

Proje Ortağı Yeşil Dernekler:
Oikos (Belçika)
The Institute for Political Ecology-IPE (Hırvatistan)
EQUO (İspanya)
Nous Horitzons-NH (Katalonya)
Sunrise (Kuzey Makedonya) ve Yeşil Düşünce Derneği (Türkiye)’dir

İlgili Etkinliklere Bakabilirsiniz